Beställ bok

”Och sommaren föll över oss – en berättelse”

”Vad ska jag göra med händerna // munnen // nära // hettan du säger orden får inte bli för stora    Då blir dom för små för det jag känner för dej vågar jag inte prata om kom och kyss mej igen

Fiskarna simmar // under ytan // glittret // du vilar på klippan i solen min hand i din // du ler     Jag har hämtat en sjöstjärna // lägger den i din öppna hand // aldrig // har jag varit så lycklig”

Sagt om boken

Läsarröster

”/…/en skitbra bok. Sträckläste och både skrattade och grät. Mycket igenkänning bland en del annat som ändå var bra.”

”/…/ boken gör mig häpen, hänförd, tagen. Blir berörd /…/ Det är som att livet, som jag tyckt varit så bekant för mig, helt plötsligt har fått en ny dimension.”

”/…/ intressant att läsa /…/ jag tyckte särskilt om den senare biten, post-divorce, om situationer och känslor som jag identifierar mig med /…/ det här med ’säker’ kärlek och det här med att inte kunna glömma nån man aldrig fått och det största av allt som tar sönder en i partiklar för att det inte går att hantera och allt däremellan. Manga vemodiga fina känslor väller upp, och det mesta är knepigt att formulera med ord”

Redan ett år efter debuten med sonettsamlingen ”080714–090709 VECKORNA” återkommer nu Jonas Ask med ännu en diktsamling. Den lyriska berättelsen ”Och sommaren föll över oss” består av dagboksanteckningar, dikter och reflektioner från ett tjugotal år, från mitten av 1980-talet till en bit in på det nya årtusendet; från ett liv kantat av utlevelse och framtidsdrömmar via en tillvaro präglad av förortsliv, familj och barn ända fram till en punkt då diktjaget återigen tvingas ompröva det egna livets själva bevekelsegrunder.

Köp boken

Köp 080714-090709 genom att ett skicka ett meddelande och ange ditt namn och din adress. Boken kostar 99 kr inkl. moms (6 %). Gratis frakt inom Sverige. När du gjort din beställning skickas boken till dig tillsammans med en faktura.

”080714–090709 VECKORNA”

”Sent på kvällen före hade han tagit fram gamla fotografier ur en flyttkartong i en garderob Det var bilder från ett liv han levt i arton år av drömmar om lycka och kamp för kärlek / Det var bilder av den familj som han och hon nyss brutit isär avslutat skingrat och lämnat / Han hade blivit liggande i sin gråt där på golvet i hallen med ett bröllopsfoto i handen”

Sagt om boken

Läsarröster

”Jag läste boken inatt. Mellan kl 03 och 06. Det är en riktig bladvändare, och jag är väldigt gripen. Boken är så fin, med bilderna. Det är väldigt fint gjort.”
”Har läst boken och kunde inte lägga bort den förrän den var läst i sin helhet. Mycket berörande och känslig läsning. Hoppas den får spridning ordentligt, vilket den är värd.”
”Boken är väldigt lyckad på alla plan. Sonettroman skulle jag säga. Slukade den i ett svep i natt, är tagen. Tagen.”
”Starkt att använda den självbiografiska formen (mitt antagande). Det är en levande psykologisk skildring.”

”Bokens helhet är flott: Skrivreglerna (som ger en ram åt dikternas form som går utöver det retrosonnettiska), bilderna (vilken vackert formgiven bok), tidsangivelserna (med lite systemdiktningsstruktur men öppen) och texterna med deras blandning mellan regelbundna och reglerat oregelbundna sonetter. Närvaron av regelbundna sonetter hjälper till att tydliggöra de andra. De traditionella sonetterna har en väldigt fin ton av både sentiment och lek, som till exempel Min prototyp. Det gick ju fram väldigt fint på uppläsningen och när man läser den själv blir tonen så tydlig, självinsiktens kranka blekhet i en lättsam form som väcker lust och glädje.”

Kritik

Ingmar Lemhagen i norska Klassekampen där han bland annat tog upp några av den svenska vårens sonettsamlingar 2011. (”Underjordens sånger”  14 maj 2011 i Klassekampens Bokmagasin.

”/…/ Malte Persson har tänkt och tänkt sig fram till den elegans som också är sonettens mål. Han nöjer sig med sonettens gamla beprövade regelverk men svenske Jonas Ask, som i dagarna debuterar med en sonettsamling på förlaget Engram, lägger till ett antal spelregler i Jouets anda [den franske OULIPO-poeten Jacques Jouet]: Kraven är en sonett i veckan, skriven i ett svep till ett fotografi, löpande publicerade på nätet. Dikterna ska utgå från händelser i poetens liv men skrivas i tredje person, så att samlingen blir en slags dagbok och titeln består helt enkelt av tiden för skrivprocessen, ´080714 – 090709´.”

Poeten och kritikern Marie Lundquist i nättidskriften Voltiare den 8 april 2011

”Och nu 2011 står sonettsamlingarna som spön i backen om uttrycket tillåts. Vem hade kunnat ana det för några år sedan? Häromkvällen var det dags för ännu en sonettsamling: Jonas Asks vackra kärleks-och-skilsmässoepos i dikt (och bild!)-form. 080714-090709 är titeln och likaledes den tid under vilket allt utspelar sig. Förlaget heter Engram (www.engramforlag.se) och redan på fliken ställer författaren upp de sju regler som varit förutsättningen för bokens tillkomst. /…/”

Rickard Lindholm, BTJ, Häftepos 11115441

”080714-090709 är en sammanhållen och tät diktsamling som har en enhetlig särprägel tack vare strama betingelser vad gäller såväl form som innehåll. Dikterna är personligt hållna och utgår från händelser i författarens liv. Språket är vackert och musikaliskt /…/. Sonetten är en mycket svår diktform, men Jonas Ask lyckas över lag överraskande väl med att göra samtida och intressant poesi av detta gamla klassiska versmått.”

Köp boken

Köp 080714-090709 genom att ett skicka ett meddelande och ange ditt namn och din adress. Boken kostar 79 kr inkl. moms (6 %). Gratis frakt inom Sverige. När du gjort din beställning skickas boken till dig tillsammans med en faktura.

Kommentarer inaktiverade.